Rezervacije : +382 67 245 526 info@transfernovi.com

Važne informacije o carinskim procedurama pri ulasku i izlasku iz Crne Gore

17. 10. 2024.

Svakome ko putuje važno je da zna šta može da unese, odnosno iznese iz države u koju ide. U ovom tekstu osvrnućemo se na Crnu Goru i aktuelna pravila o carinskim procedurama koja važe kod nas. Kada je u pitanju roba, lični prtljag sa stvarima do 300€ u drumskom i 450€ u vazdušnom i pomorskom saobraćaju ne podliježe plaćanju carine i PDV-a.

1. Unos/iznos novca u gotovini. Kada je riječ o kešu, putnik može fizički da unese, odnosno iznese iznos do 10.000 u eurima, ili nekoj drugoj valuti u istoj protivvrijednosti, bez obaveze prijavljivanja carinskoj kontroli.

2. Lijekovi. Bez obzira na zdravstveno stanje, na put niko od nas ne kreće bez neke tablete ili makar probiotika. Dozvoljeno je posjedovanje razumne količine lijekova za ličnu upotrebu, što podrazumijeva lijekove za najviše šest mjeseci. Ukoliko lijek sadrži drogu, putnik ga može nositi sa sobom uz potvrdu ljekara specijaliste, najviše do 30 dana.

3. Oružje i municija podliježu posebnim procedurama. Putnik može da unese oružje i municiju za sopstvene potrebe, uz odobrenje za nabavku oružja od Ministarstva unutrašnjih poslova i dozvolu Ministarstva ekonomije. Takođe, u obavezi je da prijavi carinskom i policijskom organu. Ukoliko je riječ o organizovanom lovu ili nekoj vrsti sportskog takmičenja, prilikom prelaska granice osim prijave nadležnom organu, putnik mora imati ispravu o oružju i dokaz o svrsi prenošenja oružja i municije.

4. Unos hrane, bilja i biljnih proizvoda. Putnik može da unese u Crnu Goru hranu za ličnu upotrebu u sledećim količinama:
• sušeno voće, povrće, sirova kafa, začini i čajevi do jednog kilograma,
• jedan litar za alkoholna pića, dva za ostala i pet za flaširanu vodu u originalnim ambalažama.
Izuzetak postoji kod proizvoda za ishranu koji se koriste iz medicinskih razloga, ako ti proizvodi ne zahtijevaju posebne uslove čuvanja. Prilikom prenošenja preko granice oni moraju biti u neoštećenoj ambalaži i sa jasno istaknutom deklaracijom.
Manja količina biljaka i biljnih proizvoda može se unositi bez pregleda i odobrenja fitosanitarne inspekcije ako su namijenjeni za ličnu upotrebu, a ne u komercijalne ili industrijske svrhe.

Transfer Novi Montenegro je uvijek u toku sa svim aktuelnim dešavanjima. Osim pouzdanog transfera, pružamo vam i sve informacije koje mogu biti korisne za vaše putovanje. Zato rezervišite svoje taksi vozilo već danas i mirno krenite na put od Herceg Novog do Dubrovnika, ili od aerodroma Ćilipi u Dubrovniku do Kotora, bez stresa, uz prijatnu vožnju taksijima agencije Transfer Novi Montenegro.