Rezervacije : +382 67 245 526 info@transfernovi.com

Otkrijte tajne naših krznenih ljubimaca obiđite muzej mačaka u Kotoru

07. 10. 2024.

Uvjereni koliko je teško odoljeti malim, slatkim macama znamo da će posjeta neobičnom muzeju mačaka u Kotoru sigurno oplemeniti vašu dušu. Mačke su već odavno prepoznate kao simbol Kotora, pa i ne čudi što je baš ovdje otvoren muzej za ove krznene ljubimce. Prilikom posjete muzeju hranu za lokalne mace možete kupiti sami ili donirati novac direktno u muzeju koji će se iskoristiti za kupovinu hrane.

Muzej je otvoren 2016. godine i u njemu možete vidjeti fotografije interesantnih kotorskih mačaka. Među eksponatima u muzeju se nalaze medalje, knjige, sveske, poštanske markice i razglednice koje su ovom muzeju donirali ljubitelji mačaka. Muzej se nalazi na Trgu od Kina, a kolekcije eksponata su izložene u dvije prostorije i sigurni smo da će se neka umiljata maca vrzmati oko vaših nogu dok budete šetali muzejom. Mačke su kroz istoriju dolazile u Kotor i opstajale zahvaljući hrani koju im je obezbijeđivalo lokalno stanovništvo i turisti. Danas postoji vjerovanje da one štite grad od zla, pa su svoje mjesto našle i na suvenirima. U ovom tekstu donosimo vam deset zanimljivih činjenica o mačkama:

1. mačke koriste brkove tokom noći kako bi se bolje orijentisale u prostoru,
2. svaka mačka ima unikatan otisak njuške, identično kao što svaki čovjek ima jedinstven otisak prsta,
3. mačke provedu dvije trećine života spavajući,
4. mačke imaju slične regije za emocije u mozgu kao ljudi,
5. na kratkoj udaljenosti mačka može trčati brzinom od 50km/h,
6. kada se mačka mazi i mota oko vaših nogu, ona ne traži samo pažnju, već je to jedan od njenih način da obilježi svoju teritoriju,
7. mnoga istraživanja su pokazala da mačke zapravo uopšte ne vole ukus miševa,
8. mačke provode oko 30% budnih sati kako bi se “dotjerivale”,
9. u situacijama kada vašoj maci, dok je u vašoj blizini podrhtava rep to je znak da vam ona izjavljuje ljubav,
10. Ben Rea je u testamentu ostavio 15.000.000 funti svojoj mački Blackie, pa je ona tako postala najbogatija mačka na svijetu.
Iznajmite taksi kod agencije Transfer Montenegro od aerodroma u Dubrovniku do Kotora, i već danas posjetite neobični muzej mačaka u Kotoru!