Rezervacije : +382 67 245 526 info@transfernovi.com

Novi sistem za putovanja u Evropsku uniju

30. 09. 2024.

Evropska unija od novembra ove godine uvodi novi sistem za ulazak i izlazak. Na ovaj način se unapređuje proces prelaska granica i od novembra počinje sa radom Entry/Exit sistem (EES). Ovo je automatizovani elektronski sistem koji će registrovati podatke o ulasku, izlasku, kao i odbijanju ulaska za državljane koji pripadaju zemljama trećeg svijeta, a koji prelaze spoljne granice EU. Sistem će biti potpuno funkcionalan za šest mjeseci, kada će početi rad ETIAS-a sveobuhvatnog sistema za izdavanje dozvola za ulazak u EU.

EES zvanično počinje sa radom od 10. novembra 2024. godine i prije svakog putovanja u EU biće potrebno prijaviti se putem mobilne aplikacije ili online formulara. U prijavi će, pored osnovnih podataka imena, prezimena, datuma rođenja i broja pasoša biti potrebno navesti informacije o eventualnim zabranama putovanja ili učešća u ratovima. Prijava je obavezna za svako putovanje.

Nakon što sistem stupi na snagu pri prvom ulasku u EU biće neophodno da dostavite svoje biometrijske podatke, otisak četiri prsta desne ruke i sken zenice oka. Zbog ovoga se u početku očekuju gužve na granicama. Međutim ovi podaci se čuvaju i svaki naredni ulazak/izlazak ostavljaćete samo otisak prsta i bićete fotografisani, kako bi na taj način bio registrovan svaki vaš ulazak odnosno izlazak.

Za koga važi EES

EES sistem važi za sve građane zemalja trećeg svijeta koji nemaju pravo slobodnog kretanja unutar EU, odnosno za one koji dolaze iz Šengenskog prostora a putuju bez vize ili sa vizom kratkog boravka. Sistem takođe važi za državljane koji imaju bezvizni režim sa Evropskom unijom, tu spadaju Crna Gora, Srbija, Makedonija, Bosna i Hercegovina i druge zemlje.

Za koga ne važi EES

EES sistem ne važi za državljane zemalja EU, niti za one koji imaju prebivalište ili dugoročne boravišne dozvole u EU. Građani iz našeg regiona mogu i dalje da ulaze u EU, Norvešku, Švajcarsku, Lihtenštajn i Island bez viza i ostati najduže 90 dana u periodu od šest mjeseci. Dakle, ove procedure neće biti potrebne za osobe koji imaju radne i boravišne dozvole u tim zemljama.

Zašto je uveden EES

Evropska unija uvođenjem ovog sistema želi da poveća bezbijednost i omogući bolju kontrolu ulaska i izlaska, kako bi se što efikasnije borila protiv ilegalnih migracija. Pored toga, na ovaj način se ubrzava prolaz na granicama. Za većinu putnika prelazak granice će biti brži i lakši, pogotovo kada se uvedu automatski aparati za prelazak granice. Ovi aparati već postoje na skoro svim aerodromima u EU, a o tome će odlučivati svaka država pojedinačno.

Važno je naglasiti da pasoš svakako morate imati sa sobom. Iako neće biti klasičnog udaranja pečata on je i dalje vaš osnovni putni dokument.