Rezervacije : +382 67 245 526 info@transfernovi.com

Pet nezaobilaznih lokacija koje morate posjetiti u Herceg Novom

23. 09. 2024.

Razloga za putovanje je uvijek mnogo, a bez obzira da li putujete zbog posla, odmora ili zadovoljstva Herceg Novi je uvijek dobra opcija. On je smješten na ulazu u Bokokotorski zaliv i jedan je od najmlađih gradova u ovom dijelu Jadranske obale. Herceg Novi važi za miran grad sa prelijepim plažama i raznovrsnim vrstama biljaka i egzotičnog voća.

Donosimo vam pet nezaobilaznih lokacija koje morate posjetiti tokom boravka u Herceg Novom. To su Stari grad, muzej Iva Andrića, Gradski muzej, šetalište Pet Danica i Portonovi.

Stari grad Herceg Novi

Stari grad se nalazi u samom centru gradskog jezgra i predstavlja jedinstven spoj istorije, kulture i tradicije. Sazidan je stepenasto sa dva velika trga. Karakterističan je po kamenim kućama, uskim ulicama, kao i mnoštvom stepenica – prepoznatljivim novskim skalinama. Ovo je mjesto za one koji žele da nauče nešto više o istoriji grada i ovdje se nalaze brojne suvenirnice, Gradska biblioteka sa čitaonicom, galerija Josip Bepo Benković, brojni restorani i kafići.

Muzej Iva Andrića

Muzej odnosno kuća Iva Andrića je još jedna atrakcija vrijedna pažnje. On je živio u ovoj kući sa svojom suprugom u periodu od 1963. do 1968. godine. U prizemlju kuće nalaze se fotografije iz života Iva Andrića u Herceg Novom, zatim fotografije sa svečane dodjele Nobelove nagrade u Stokholmu, kao i replika same Nobelove nagrade – diploma i medalja. Kuća je renovirana od 2018. do 2020. godine, a 2021. godine je otvorena za javnost. Privlači ne samo obožavaoce i poštovaoce lika i dijela Andrića, već svakog ko voli pisanu riječ.

Gradski muzej “Mirko Komnenović”

Kuća Mirka Komnenovića sagrađena je u 18. vijeku. On je bio minister za socijalnu politiku i narodno zdravlje, a za vrijeme Prvog svjetskog rata bio je zatvoren u ozloglašenom logoru Mamula. Muzej se nalazi u blizini kuce Iva Andrića i na svega 40 stepenika od mora. Muzej je kompleksnog tipa i čini ga nekoliko zbirki: Arheološka, Istorijska, Umjetnička i Etnološka. Muzej je osnovan 1949. godine, a za javnost otvoren 1953. Na vratima koja se nalaze u prizemlju, bajonetom su urezana slova ruskih vojnika iz vremena Napoleonovih ratova.

Šetalište Pet Danica

Šetalište Pet Danica se prostire od Igala do Meljina, dugo je šest kilometara i predstavlja jedan od glavnih simbola Herceg Novog. Ime je dobilo po pet istoimenih djevojaka koje su poginule mlade u ratu. Ovdje možete pronaći dosta lijepih restorana, pekara i prodavnica suvenira. Na mjestu sadašnjeg šetališta nekada je bila željeznička pruga.

Doza savremenog života – PortoNovi

Portonovi je moderan turistički rizort na obali Bokokotorskog zaliva. Predstavlja luksuzni kompleks za odmor i privlači goste iz cijelog svijeta. U ponudi ima vrhunske hotele, vile i restorane, a ovdje je smješten “One&Only Portonovi” prvi i trenutno jedini hotel ovog prestižnog lanca hotela u Crnoj Gori. Ovo je pravo mjesto za ljubitelje luksuza i mediteranskog načina života.

Zato nemojte čekati, rezervišite već danas taksi od Dubrovnika do Herceg Novog i krenite u istraživanje grada od hiljadu stepenika.