Rezervacije : +382 67 245 526 info@transfernovi.com

Atrakcija zvana Herceg Novi

12. 08. 2024.

Grad koji vam neće dozvoliti da ga zaboravite. Mjesto egzotičnog susreta zelenila i morskog plavetnila, ušuškan u podnožju planine Orjen – atraktivna lokacija Herceg Novi. Smješten je na ulazu u Bokokotorski zaliv i nudi vam mnoštvo lijepih plaža i mediteranskih pejzaža čineći idealan kontrast mora i planina. Na tlu Herceg Novog smijenjivale su razne civilizacije što je doprinijelo njegovom bogatom istorijskom bogatstvu. U prilog tome svjedoče mnogi simboli ovoga grada koji su za turiste nezaobilazni lokaliteti tokom boravka u Herceg Novom. Neki od njih su: Sat kula, tvrđava Forte mare, Kanli kula, gradski muzej „Mirko Komnenović“, kuća nobelovca Iva Andrića, kao brojne crkve i manastiri.

Sat kula
Sat kula je najpoznatiji simbol Herceg Novog. Visoka je 16 metara i sagrađena je za vrijeme vladavine sultana Mahmuda. Pokraj ulaznih vrata nalazi se spomen obilježje osnivaču grada Tvrtku Prvom Kotromaniću. A sa lijeve strane je spomen ploča vojnicima Desete hercegovačke brigade koji su oslobodili grad 28. oktobra 1944. godine.

Tvrđava Forte mare
U južnom dijelu Starog grada nalazi se tvrđava Forte mare koja je kontrolisala prilaz gradu sa morske strane. Forte mare ima izuzetnu arhitektonsku vrijednost. Sa ove tvrđave se pruža jedan od najljepših pogleda na Bokokotorski zaliv, Stari grad i Igalo. Takođe, ovdje se organizuju razne kulturno – umjetničke manifestacije i filmske projekcije pod otvorenim nebom.

Kanli kula
Krvava kula u prevodu sa turskog jezika izgrađena je u 16. vijeku i osim odbrambene imala je i funkciju zatvora. Na zidovima Kanli kule mogu se vidjeti crteži zatvorenika, galije, krstovi, grbovi, imena i datumi. Pretvorena je u ljetnju pozornicu koja može da primi 1500 ljudi. Kanli kula je jedno od omiljenih mjesta za turiste i važi za najljepšu otvorenu pozornicu na Jadranu.

Gradski muzej „Mirko Komnenović“
Mirko Komnenović je bio ministar u vladi Kraljevine Jugoslavije i višegodišnji gradonačelnik Herceg Novog. U svom testamentu izrazio je želju da se u kući koju ostavlja gradu osnuje Gradski muzej. Muzej je osnovan 1949. godine, a za javnost je otvoren u oktobru 1953. Gradski muzej je kompleksnog tipa i sastoji se od: Arheološke zbirke, Istorijske i umjetničke, kao i Etnološke zbirke. Ono što posebno privlači pažnju posjetiocima Gradskog muzeja je botanička bašta u kojoj se nalaze biljke iz svih dijelova svijeta.

Kuća Iva Andrića
„Meni je bilo lepo u Herceg Novom. Za vedrih dana, sa balkona svoje kuće često sam gledao i razmišljao o crnogorskom vladici. O, Boku Kotorsku otimali su Mlečani, Turci, Španci, Rusi, Austrijanci... Kako i ne bi takvu lepotu?!“ Ovako je Ivo Andrić opisivao svoj život u kući u Herceg Novom. Zapravo, kuća u Herceg Novom je jedina koju je sagradio za svog života. Kuća je rekonstruisana u periodu od 2018. do 2020. godine i u njoj su izložene replike Nobelove diplome i medalje, kao i stilsko ogledalo jedini originalni predmet koji je sačuvan iz Andrićeve kuće. Ovdje se često organizuju kulturni događaji i književne večeri posvećene Ivu Andriću i njegovom stvaralaštvu.

Transfer Montenegro vam nudi prevoz taksijem iz Herceg Novog do Dubrovnika, do kojeg se stiže za nepunih sat vremena. Iskoristite boravak u Herceg Novom da posjetite i ovaj grad. Informišite se o transferima na našem sajtu, pozovite nas i rezervišite taksi vozilo za siguran, brz i pouzdan prevoz do željene destinacije.